8 Aralık 2015 Salı

oku adam ol aşısı


Benim açımdan bugünü diğerlerinden farklılaştıran hiç bir şey olmadı. Yine aynı ritüel, yolda bir iki sitede dolaş dur. Buzzfeed`di bilmeyen yoktur. Varsa da onedio onun bir şubesi gibi desem sanırım yeterli olur. Çocuklara hep sorarız ya büyünce ne olacaksın diye, heh işte o soruya cevap veren çocukların yazılarını paylaşmışlar. Soru aynı soru sadece cevap Ayşe Fatma değilde Jack, Eli terafından veriliyor. Batman olmak isteyen var, prenses, kurt, Burger King, yedi yaşında olup sekiz olacağım diyen var, köpek olacağım diyen var, Black Spiderman deyip kötülerin tarafına çoktan geçen var. Hatta patates ve mail kutusu olmak isteyen var. Bizim çocuklara aynı soruyu sorunca verdikleri cevap klasiktir. Doktor, öğretmen, avukat, manken, şarkıcı.. Bir kaç çocukta duyduğum Ben 10 var birde. Gerçi onun modası çoktan geçmiş bile olabilir. Okurken eğlendim ama bitince aklımdaki tek soru "Lan bizim çocuklar niye böyle şeyler olmak istemiyorlar?" oldu. Bu çocuklar için eminim üç beş kişi "Salak ya bunlar patates olmak nedir?" derler. Çünkü bize göre mantıklı olan onların doktor olmak istemesi. Bizim çocuklardan biri mail kutusu olacam ben desin bak konuya komşuya o nasıl anlatılıyor. "Bizim bir tanıdık var, kızı mail kutusu olmak istiyormuş büyüyünce. Yazık çok da iyi bir aile ama çocuk işte satamazsın satamazsın" der. Önemli olan çocuğun hayal gücü değildir. Çocuk dediğinin zaten hayal kurduğu, yaratıcı olduğu nerde görülmüş. Çocuk dediğin mantıklı kararlar vermeli, oyun falan oynamamalı, bulutları kırmızı çizmemeli, denizi pembe boyamamalı. Çünkü hiç biri öyle değil. Karpuzu mora boyadığında biz değil miyiz kızan yeşil olacak o diye. Çocukların hayal dünyasına balta vurmakta üstümüzde yok. Çünkü mazallah hayal kurup ressam falan olmaya kalkarlar ne yaparız sonra. Bunun ben okuyamadım yavrum sen oku kurtar kendiniyle alakası da yok. Avukat bir tanıdığım yaşına girmemiş oğlu için "Ben avukat oldum sürünüyorum oğlum doktor olacak benim" diye geziniyor. Biliyorum herkes çocuğunun iyi yerlere gelmesini ister, başarılı olmasını. Ama adam doktor değilde Picasso oldu diye başarısız olmaz ha ne dersiniz?

28 yorum:

  1. En basitinden yengem kızını "Benim kızım avukat olacak" diye seviyor :D Sorun çocuklarda değil onları yetiştirenlerde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen. Çocukların hayal kurması bizi korkutuyor resmen. Ya standarta uymaz da gider başka bir şey olmaya kalkar diyoruz sanırım.

      Sil
  2. genelde büyükler yönlendiriyor çocukların cevaplarını. büyünce ne olacaksın diyince anne olacağım diyen çocuğa salak muamelesi yapılırsa o da tabi ki öğretmen, doktor vs. gibi büyüklere göre makul meslekler söyler. yazık çocuklara acıdım hayal dünyalarını nasıl da baltalıyoruz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığımız saçmalık. Resmen minnacık çocukları manipüle ediyoruz.

      Sil
  3. Böyle bir şeyi hayal ettigimde
    Aklıma gelen tek şey benim çocuk bir gezgin olmuş. Keşfetmeyi seviyor:)
    Okumayı seviyor:) hayatın tadını çıkarıyor.
    Anne olsam herkesten farklı olacağımı düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım olursun çünkü ihtiyacımız var. Ya çocuk bu duvarları kalemle boyamasına bile kızıyoruz. Ne bilecek. Bırak boyasın silersin. Yeter ki o hayatına renk doldursun.

      Sil
  4. Çocuklar mantıklı mantıklı konuşunca büyümüşte küçülmüş gibi maşallah deyip eğlenmek hoşlarına gidiyor büyüklerin.Oysa en vahimi o bence.Çocuk mantıksız konuşmalı,saçma sorular sormalı.Merak etmeli.Ahh çocukluk ne güzeldi be :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum. Öyle sorular sormalı ki cevap bulamayasın, hayaller kurmalı, deli etmeli insanı. Bunları yapmıyorsa bence problem var.

      Sil
  5. hayal gücünü köreltmede bir numarayız ne yazık ki daha ilkokuldan itibaren belli kalıplara sokulup tek düze insan modeli olmamız için sıkıştırılıyoruz. yeni yetişen nesiller bunun farkında olursa bu sorun aşılabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan ki nesille zor. Etrafa bakıyorum çocuklara dayıyolar tableti, sonra doktor olcak, öğretmen olacak ablası demeler. Çizgi filmlerde bile iş yok. kaldı ki anne baba televizyona izin veriyor.

      Sil
  6. Hayır meslekleri ezmek neden onu bir anlasam zaten. Mimar, mühendis, doktor, avukat olunca iyi ama mağazacılığa başlayıp mağaza müdürü hatta bölge müdürü olmak kötü. Neden çünkü mağazada satış danışmanı olarak başlıyorsun işe ya da kasiyer. Oysa herkes işe aynı maaşla başlıyor ediyor. Hadi o kadar büyümedi kişi diyelim ben ortaokul zamanında sanat tarihi okumak istiyordum ama "aç kalırım" denilerek kararımdan döndürdüler. Veteriner dedim "çok merhametlisin herkese yardım etmekten sen kazanmazsın" dediler. Kısaca her şey para bu hayatta. Bir de itibar tabi sen kendi isteğinle editör olmak istersin ama herkes seni kaçış olduğu için editörlük yaptığını düşünür. Çünkü çok boş bir sıfat ve boş şeyler insanın hayali olamaz.
    Benim çocuğum olursa ileride ister karpuzu mor yapsın isterse patates olmak istesin salıcam gidecek. Yaşı zamanı gelince kendince kariyer planlaması yapar o isteğine göre ne de olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çocuğum duvarları boyasın istiyorum, yastıkları fırlatsın, sokakta düşsün bacakları kanasın, hatta küfür öğrensin istiyorum. Ne olacaksın dediklerinde güneş desin bulut desin ya da pire desin fark etmez.
      Yeter ki karşıma geçip büyümüşte küçülmüş gibi davranmasın. Çocuktan bir büyük gibi konuşması beklenmez. Zaten bir on yıl sonra yapması gereken hep o olacak.

      Sil
  7. Etraftaki insanların sürekli o kalıp meslekleri aşılamasından kaynaklanıyor ve ben de bundan nasibimi almış biriyim.Umarım ilerde herkes kendine yapılanın dersini almıştır da gelecek nesile aynı muameleyi göstermez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sidikli askeriye için tutturdu. Ailem karşı çıktı başta çünkü birde kara istedi. Sonra iyi yapabiliyorsan yap dedi. Herkes kıza göre meslek değil kızlara yakışan meslekler tercih et dedi. Bizimki dinlemedi. Her şey tamamken o muayeneler bilmem neler Sidikli ben vazgeçtim dedi. Bizimkiler tamam dedi ben çenemi tutmadım sordum. Ben kırmızı oje sürmeyi seviyorum askeriye sevmiyor gibi bir bahane söyledi. :D Düşünüyorum inat etsek olma diye veya zorlasak ol diye sonsuza kadar onu mutsuz edecektik.

      Sil
  8. Ay çok eğlendim okurken. :D Ama şöyle bir düşününce, Batman olmak istiyorum diyenin bile olmaması gerçekten garip. Bir tanıdığımın çocuğuna ne olacaksın deyince 'Güvenlikçi olcam, şahin de arabam olacak.' demişti, henüz 5 yaşında. Sanırım aldığım en garip cevap buydu. :D Türk milleti neden böyle ulan? Komşunun zeki çocuğuna atıyorum ben topu yine. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Batman falan artık çok tanınmıyor. Komşunun çocuklar Bugs Bunny`den X-mand`en habersizdi.
      Hhaaha şahin araba :D O çocuğu sevdim ben. Erkek kardeşim küçükken uncu olacağı derdi öyle bir şey varsa şayet sonuç tıp okuyor :D

      Sil
  9. blog keşif etkinliğinden geliyorum.Bloğunuzu yeni tanıdım ve takibe aldım yeni yayınlarda ve yorumlarda görüşmek dileğiyle:) Bende beklerim sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Mimledim ki ben seni :) İyi etmiş miyim ^_^

    YanıtlaSil
  11. Vallaa bizim ülkede çocukların hayal gücüne bile ket vuruluyor. Benim bu zamana kadar duyduğum en ilginç büyüynce ne olacaksın cevabı "eczacı kalfası" olmuştu. Bunu kuzenim diyordu. Çünkü annesi eczacıydı. Annesinden uzak kaldığı için bence bunu istiyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya kıyamam ben ona. Çok duygusal be. Niye uzaklar ay merak ettim şimdi bak.

      Sil
  12. olay şu aslında fark edersen aileler ya para getirecek ya da rahat meslekleri tercih etmelerini ister çocuklarının.
    Ama bence hayal kısmı bırakılmalı en azından orada bir dünyası olmalı.
    Bizim çocuklarda pokemon olup uçmaya çalışmasalar keşke ;) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah pokemon vakası vardı dimi :D
      Ya herkes ister çocuğu iyi yaşasın ama zorla yapacaksa o işi olması. Zaten herkes ister istemez kendi yolunu çiziyor.

      Sil
  13. Ben de sırf kızım avukat olmasın sanatla uğraşsın diye elimden geleni yapıyorum şimdiden. 18 aylık çocuğun eline boyadır, kalemdir ne varsa dayayıp benim anlamlandıramayacağım ama illa ki sanatsal bir anlamı vardır diyeceğim şeyler çizmesini bekliyorum:)) Resim olmazsa müzikle de uğraşabilir, dans edebilir fark etmez, çünkü kulak var ondan eminiz. Yavaş müzikte ağır tempo tutarken 9/8 likte resmen döktürüyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alkış sesi umarım kulağına gelmiştir :D Ne güzel ya fark etmişsin hemen. Küçüklükten beri istemsiz ritim tutma huyum var sallanıyorum genelde hatta ama annem fark edememişti.Kemanla tanışana kadar kimse fark edememişti. Keman hocam da benim gibi ritim tutarken annesi tarafından fark edilmiş :D
      Kızın fena halde şanslı :D

      Sil