15 Şubat 2015 Pazar

hepimiz insanız be !


Bir çok şey oldu, ama bunlardan birini bile buraya taşımadım. Görmediğimden, duymadığımdan, tepkisizliğimden ya da duyarsızlığımdan değil. Ben hep güzel bir dünya istedim. İstediğim gibi yaşamak, düşünmek istedim. Olmadı. Giydiklerim için suçlanmak, baskı altında olmak istemiyorum. Çok şey mi ya bunlar? Sokakta başıma ne gelecek endişesiyle yürümek istememek, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmayı istememek lüks mü? Ben bu yıl tacize uğradım. Adamın biri popomu elledi. İnsanların bazılarının tek derdi evine gitmekti, polis için sıradan bir vakaydım. Anneme ve babama hiçbir şey söylemedim sırf üzülmesinler endişeleri artmasın diye. Dün eve geç geldim diye azarlandım ama olanlardan haberim yoktu. Bugün öğrendiğimde düşündüğüm tek şey Özgecan`ın ne hissettiğiydi. Onun yaşadıkları yanında benimki minicik gerçekten minicik bir şeydi. Ben bu kadar kötü ve korkmuş hissetmişken, onun hissedebileceklerini benim aklım almıyor. Bıktım geçekten bıktım. Sürekli sokak ortasında dövülen, doğranan, tecavüze uğrayan kadınların haberlerini gazetelerde görmekten bıktım. Benim annemin bana anlattığı “insan” tanımına uymayan “şeylerden” ve onların eylemlerini meşru kılıp cezalandırmayan, sessiz kalan, görmezden gelen “şeylerden”de bıktım. Ve kızgınım.  Onları yetiştiremeyen, her hangi bir şiddet türüne maruz kalıp susan hem cinsime kızgınım. Vücudum üzerinde söz hakkı sahip olmaya çalışanlara kızgınım. Babamla ne zaman saat pazarlığı yapsam evimizin kapısı dışında yaşanabilecek kötülüklere dair olan büyük endişelerini haklı çıkaran herkese kızgınım. Şort, etek giydiğim için başıma gelen her şeyi meşru gören herkese kızgınım. Hepimiz insanız be! Bu kadar mı zor insan olmak? Lütfen ya lütfen insan bedenine, insan hayatına saygı duyun. Sessiz kalmayın. Elinizi zarar vermek için kaldırmayın, uzatmayın. Üç gün konuşup dördüncü gün unutmayın. Çocuğunuzu yetiştirirken üç değil binerce kez düşünün. Okuduğunuz okulların hakkını verin yine cezasız kalmasın. Çok mu zor?

18 yorum:

  1. Toplumun şiddet toplumu olmasını yaratan bütün sebepleri ortadan kaldırmak için duyarlı olmalıyız,yüreğindeki acıyı yüreğimde duyumsadım,başımız sağolsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yegane isteğim bunların biri bile yaşanmamış olsun.

      Sil
  2. ben de kendi anneme diyorum bu kadar paranoyak olma diye ama kadın haklı içten içe biliyorum. o oksijen israfı organizmalar yüzünden kendimizi kısıtlamamız ya da kısıtlamak zorunda hissetmemiz artık yetti. merak ediyorum o "büyük" kişilerin karıları/kızları yaşasa bunları ne olur. onlara bunu yaşatanlara da aynı şekilde hafif cezalar verirler mi? ya da "tahrik etmiştir" derler mi onların yakınlarına? tiksiniyorum bütün hepsinden başka diyecek bir şey yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sence derler mi? demezler. birini bir şeyi değilsen sadece sözden ve sıradanlıktan ibaretsin..

      Sil
  3. Bu kadar baskıcı bir toplumdan çıkan bu olaylara şaşmamak lazım... Bastırılmış cinsellik, kadını hor görme devam ettikçe olacaklar bunlar... Yazıklar olsun... Din iman demeye gelince mangalda kül bırakmıyorlar!! ! Bu nasıl din iman anlayışı bak kimsenin sesi çıkmıyor!!! Bir de utanmadan açık giyinmiş! O saatte sokakta ne işi varmış gibi abuk sabuk cümleler kuran birileri var!!! Yazıklar olsun!!! Hele hemcinslerimizin kurduğu bu cümller beni daha da derinden yaralıyor!!! :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemcinslerimize edecek ben laf bulamıyorum. Ben hiç insana dini ne cinsiyeti ne diye bakmazken onlar ne giymiş diye bakıyorlar. ne giyersem giyeyim yapılanlara hak etti denilemez. ben giydim hak ettim hadi küçük çocuklar nasıl hak ediyor. çok acımasızlar.

      Sil
    2. Maalesef çok acımasızlar ladyim:( Bu arada tarafımdan mimlendiniz... Sevgiler...

      Sil
    3. sen mimlersin ben yapmaz mıyım

      Sil
  4. Düşüncelerimi, hissettiklerimi yazıya ne güzel aktarmışsın. İnsan olmak, ahlaki değerlerin farkında olmak bu kadar mı zor? O kızın yaşadıkları, ailesinin derin yaraları hiç mi vicdanın sızlamaz be adam(!). Nasıl kıyarsın, nasıl bir insanlıktır bu? Sözde Müslüman ülkeyiz sözde kadına en çok değeri veren milletiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinle ilgisi yok bunun olmamalı olamaz. Tüm bu suçları dinsizler mi işliyor? Hristiyansam başıma gelenleri hak mı ediyorum? ağızlarına bir dün yapıştırmışlar her şeyi onla örtmeye çalışıyorlar. Zerre kadar samimi değil. Bu ülkede kadının çöp kutusundan farkı yok.

      Sil
  5. Biliyor musun ilk duydugumda bende Özgecan'ın ne hissettigini düşündüm. Kim bilir ne kadar korktu? Anlamıyorum gerçekten kafam basmıyor neden bu kadar zor insan olmak? Otobüsteki tacizcilerden gına geldi artık. Bu hayvanları hadım edip assalar kellerini de meydanda saldırsalar yemin ediyorum gram içim acımaz. Başlarım hukuka da yaşam hakkına da. Bunların yaşamaya hakkı yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sokağa çıkamaz hale geldik ya. gittiğim semte göre kıyafet seçer oldum. Dolabımda giyilmemiş eteklerim duruyor. hemde giyersem başıma bir şey gelir diye.

      Sil
  6. Cok iyi anlatmissin. Bunlar hep icimizde ki bastirilmis birikmislikler. Nereye kadar susalim ne yapalim benim aklim almiyor keske bu tur vahsetler hic yasanmasa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç yaşanmasa ama hep yaşanıyor. olaylar dinene kadar televizyonda üç beş parça bir şey söyleyip sonra geri çekiliyorlar.

      Sil
    2. aynen oyle katiliyorum. Bak gundem cabucak degisti ustu ortuldu. Insanlarimizin yaptigi tek sey sadece olaylar gerceklestiginde tepki gostermek -.-

      Sil
    3. aynen oyle katiliyorum. Bak gundem cabucak degisti ustu ortuldu. Insanlarimizin yaptigi tek sey sadece olaylar gerceklestiginde tepki gostermek -.-

      Sil
    4. ben gündemin ucunu kaçırdım :D

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil